IHMISET OVAT SAATANAN VIHAISIA!!! EI PELASTETA MITÄÄN!

Hei taas lukemattomat lukijat. Ajattelin poiketa jälleen aiheesta ja kirjoittaa hieman tulevaisuudessa kaikkien terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä seikoista, eli koko maailmaa koskevista asioista. Ei siis huolta, et kuole vielä tänään jos et rupea noudattamaan neuvojani. Tämä teksti kumpuaa eri lehtien nettisivujen uutisten kommenttipalstoista, joita olen sortunut viime aikoina lukemaan luvattoman paljon. Syy siihen miksi olen lukenut niitä luvattoman paljon, on siinä, että olen jäänyt koukkuun ihmisten negatiivisiin kommentteihin.

Kierrättäminen

Uutisessa kerrotaan esimerkiksi maailmaa piinaavasta muoviongelmasta ja siitä, kuinka suomessa on vihdoin saatu pari muovinkierrätyslaitosta toimintaan ja kuinka monessa taloyhtiössä onkin jo erillinen muovinkierrätyspönttö.

Kommentit ovat poikkeuksetta tyrmääviä: “Minä en muovia kierrätä kun ei siitä ole mitään hyötyä” – “Miksi minun pitäisi kierrättää muovia kun suurin osa merien muovista tulee muista maista” – “Sinne menee taas meidän rahat, miksi Suomen pitää näyttää esimerkkiä ja riistää kansalaisia, kun ei me edes saastuteta niin paljoa” – “Taas tätä Ylen propagandaa, miksi me maksamme tällaisesta”.

Olen yrittänyt miettiä, että mikä saatana siinä on niin pahaa – vaikkapa juuri tässä muovinkierrätyksessä. Ihmiset tuntuvat olevan aidosti vihaisia ensinnäkin Ylelle kun he tästä uutisoivat ja toisekseen valtiolle (tai kaupungille tai muulle taholle) kun he yrittävät asialle jotain tehdä. Miksi aina pitää vetää joka helvetin asiassa mukaan muu maailma?

Meidän ei tarvitse kierrättää muovia, koska suurin osa muovista tulee muualta. Näinhän se varmasti onkin, mutta niin ajattelevat varmasti kaikki muutkin siellä muualla. Mitäpä minun niitä koiranpaskoja tarvitse kerätä, kun ei se oma koira pasko kuin 2 kertaa päivässä. Mitä se haittaa jos siellä on 700 paskaa vuodessa lähikorttelissa enemmän. Mitä jos lähikorttelin 20 muutakin koiranomistajaa ajattelevat näin ja sitten kaduilta löytyykin 14 000 paskaa vuodessa.

Kaikessa on mittakaavansa ja omalla tekemisellä ei ole tässä mittakaavassa juuri mitään vaikutusta, mutta jos tarpeeksi monta itseään täynnä olevaa laiskimusta rupeaakin laittamaan sen kilon muovia vuodessa roskikseen ympäri maailmaa, tulee siitä melkoinen satsi.

Ilmastonmuutos

Kenties se kuumin puheenaihe. Ja tietysti kaikkein parasta on kun ihmiset luulevat että ilmastonmuutos on tismalleen sama asia kuin ilmaston lämpeneminen. Elämme talvea 2019 ja joulusta asti ollut lunta etelässäkin, niin voi sitä riemua ilmastouutisten kommenttikentissä. “Hehheheh katsokaa ulos, on siinä meillä ilmastonmuutos” – “HAHAHA voisi ilmastonmuutos jo tulla, kun ulkona -20 ja auto ei lähde käyntiin” – “Hävettääköhän nyt tutkijoita, kun ulkona onkin kylmä, vaikka piti olla lämmin”.

Toisin kuin kierrättämisessä, jos Suomessa, tässä pienessä maassa, missä millään ei ole maailman mittakaavassa väliä, on kylmä talvella – ilmastonmuutos on huuhaata. Aivan yksi lysti onko äärimmäiset sääilmiöt tärvelleet maailmaa ankarimmalla kädellä ikinä viimeisen vuoden aikana – jos suomessa on kylmää, ilmastonmuutos on huuhaata.

Mutta sitten päästäänkin taas takaisin pieneen suomeen. Uutisessa kerrotaan esimerkiksi erilaisia kikkoja, joilla voisi omaa hiilijalanjälkeään pienentää. Se ei käy päinsä “Miksi me täällä suomessa mitään tekisimme, kun emme edes saastuta eniten maailmassa” – “Miksi meidän verorahoilla pitää näyttää esimerkkiä – ei sillä ole mitään vaikutusta” – “Oletteko nähneet (joku typerä lapissa tehty yhdenmiehen tieteellinen tutkimus) liuskeanalyysit, niiden mukaan ilmasto on aina muuttunut ja nyt on ihan normaalia, eli huuhaata kaikki”. Kyllä ilmasto on aina muuttunut ja niin edelleen, mutta ei yhtä nopeasti.

Muutenkin tämä keskustelu on täysin järjetöntä. Siis oletetaan nyt vaikka että ilmasto ei muutu (ihmisen toimesta), tämä on täysin normaalia. Näin sen pitääkin mennä. MUTTA EIHÄN KUKAAN TÄYSIJÄRKINEN VOI VÄITTÄÄ ETTÄ EMME SAASTUTTAISI JA TUHOAISI LUONTOA! Jotenkin tuntuu että monelle kommentoijalle tärkeintä on saada itselleen hyväksyntä jatkaa edelleen täysin kestämättömiä elämäntapoja. Mitään ei haluta kierrättää, omia automatkoja ei haluta vähentää, kulutusta pitää lisätä, aivan yksi lysti kuinka paljon ne rasittavat luontoa ja luonnonvaroja.

Ehkä tämä luonnon turmeltuminen ei suomessa ole niin selkeästi näkyvissä, mutta jostain syystä kaikki saivat Talvivaarasta hepulin kun yksi mitätön jorpakko meni turmiolle. Missä oli kommentit “Mitä yksi järvi mihinkään vaikuttaa, meillä on niitä tuhansia” – “Eikai nyt yhden kaivoksen toimilla ole mitään väliä isossa mittakaavassa, antaa saastuttaa”.

Pääasia kuitenkin on, että jos ilmastonmuutosta lähdetään torjumaan, niin sitä pitää lähteä torjumaan jossain aivan muualla kuin suomessa. Leppävaaran ilmansaasteetkin (no mutta Pekingissä on paljon enemmän saastetta) ovat aivan normaali ilmiö maapallolla, missä kehä ykköstä on huristeltu aikojen alusta bensa- ja dieselkoneilla.

Kasvisruoka

Eniten ihmisten vihaa saava uutisotsikko. Artikkeli voi kertoa jumalauta vaikka resepteistä, joissa ei ole lihaa, tofu-tehtaasta, nyhtökaurasta tai vaikkapa teuraseläinten huonoista oloista, niin jo on kommenttikentät täynnä propaganda-syytöksiä. Pahimpia ovat artikkelit, missä mainitaan ilmastonmuutos samassa kasvissyönnin kanssa.

Ihmiset ovat aidon kiukkuisia siitä, että kerrotaan esimerkiksi uudesta tofu-tehtaasta tai nyhtökauran suosiosta ja ovat ensimmäisenä ilmoittamassa, että eivät aio jättää liharuokaa ikinä pois. Mitä sitten ? Ketä kiinnostaa. Suurin osa näistä artikkeleista on vielä neutraalilla pohjalla tehtyjä, eli kerrotaan esimerkiksi että joku on aloittanut tehtailemaan porkkanoita ja että hän odottaa niille hyviä markkinoita tulevaisuudessa. Sitten ihmiset ovat raivoissaan, kuinka joku tehtailee porkkanoita ja uskaltaa väittää että porkkanoilla on tulevaisuus, ei minun ruokapöydässäni!

Parhaimpia ovat tietysti nämä jotka valittavat, että mites se tofu, kun soijasta tehdään ja soijapapujen tieltä raivataan sademetsää ? Kannattaisiko siirtyä liharuokaan ? No mutta kun suurin osa siitä soijasta menee lehmien ja possujen ruoaksi. Mutta ihan sama, näiden ihmisten mielestä possut ja lehmät vain hengailevat niityllä ja yhtäkkiä ovat 400 kiloisia ja valmiita teurastamolle.

Jos joku uskaltaa näissä artikkeleissa mainita, että maailmasta loppuu tila, jos lihansyönnin kasvu jatkuu vastaavana, siitä vasta myrsky syntyy. SUOMESSA EI LOPU TILA! Sitten on jos jonkin sortin tietäjää jotka kertovat kuinka Iin kunnassa on tila missä lehmät syövät vain kotimaista, omalla pellolla kasvanutta kauraa.

Tässä on vähän sama juttu kuin muissakin aiheissa, ei meidän suomessa tarvitse mistään luopua. Luopuisivat maailmalla missä on enemmän ihmisiä. Ja parasta on se että näissä artikkeleissa ei edes aina kehoteta tekemään mitään muutoksia saati moralisoida suuntaan tai toiseen. Silti ihmiset ovat omantuntonsa kanssa niin heikolla pohjalla, että tulevat perustelemaan itselleen kuinka heidän lihansyöntinsä on aivan oikeutettua.

Timo (nimi muutettu) ratkaisee kaikki ongelmat

Kierrättäminen

Samalla vaivalla. Siinä on hyvä periaate, jos ei halua alkaa taipumaan OCD:n viitoittamalle kierrätyspolulle. Jos pystyt samalla vaivalla kierrättämään, kierrätä. Jos ei ole tilaa useille roska-astioille, niin sitten ei mahda mitään. Jos on, niin sitten ne roskat menee samalla vaivalla eri pönttöihin. Ymmärrän kyllä, että jos omassa roskakatoksessa ei ole pönttöä jokaiselle artikkelille, ei sitä jaksa. Ja ne pienet muovipussit voi jättää ostamatta. Mieti, että omalla panoksella on sittenkin jotain merkitystä, koska tällä hetkellä ympäri maailman 20 miljoonaa muutakin on ajatellut, että tehdään nyt jotain asialle.

Bonus: Olimme kerran isossa marketissa ja sitten edeltä meni joku pariskunta, joilla oli varmaan 200 euron edestä ruokaostoksia. He olivat pakanneet pieniin muovipusseihin jo valmiiksi kaikki tuotteet mitä oli enemmän kuin yksi kappale, lisäksi heillä oli vähintään 30 pientä muovipussia lisäksi, joihin he pakkasivat hihnan jälkeen lopulta kaiken, minkä jälkeen ne menivät isoihin muovikasseihin, joita oli ainakin 8. En ole ikinä nähnyt järjettömämpää toimintaa.

Ilmastonmuutos

Täysin sama ongelma kuin kierrättämisessäkin, “Miks mun pitää jotain tehdä kun muutkaan ei”. Tässä tietysti oman tekemisen muuttaminen vaatii hieman enemmän ponnisteluita kuin kierrättämisessä. Esimerkiksi lähikauppaan voi kävellä 200 metriä suuntaansa pari kertaa vuodessa. “No mutta eihän sillä ole mitään merkitystä isossa mittakaavassa?”. Ei niin, mutta jos 3000000 Suamilaista tekee niin pari kertaa vuodessa (eikös niitä autoja oo jonku ton verran), niin siitä tulee 2,4 miljoonaa kilometriä vähemmän autolla. “No mutta maalla kauppaan on 800 kilometriä, yhyy”, no vittu ihan sama, maalla asuu joku 200 suomalaista. Tai jos menee polkupyörällä töihin ? Mites semmonen idea, pari kertaa vuodessa, saattaa verisuonetkin vähän aueta siitä kaikesta lihansyönnistä.

Sähkön säästäminen on helppoa. Esim valot voi sammuttaa huoneista. Sehän tässä on jännä homma, että mistään ei olla valmiita luopumaan, ellei kyseessä ole taloudellinen tekijä, mikä osuu suoraan omaan lompakkoon. Hiilijalanjäljen pienentäminen on ehkäpä taloudellisesti fiksuinta toimintaa mitä on. Silti tuntuu että suuri osa ihmisistä on sitä vastaan, koska se tarkoittaa muutosta totuttuihin elämämtapoihin.

Ja tietysti se kuvottava kasvisruoka on helppo tapa, vaikka kerran viikossa. 7 miljardia osallistujaa, 7 miljardia liha-ateriaa viikossa – 150g annoksina se on noin miljardi kiloa vähemmän tarvetta lihalle. Vaikka moni on sitä mieltä että ei ne lehmät sitä ilmastoa pilaa, niin ajatellaan nyt vaikka se sitä kautta, että niitten ruokkiminen vaatii valtavasti peltoja, minkä tieltä kaadetaan metsää, mikä tarkoittaa sitä että on vähemmän puita mitkä imeskelee hiiltä.

Ainiin, yksi käsittämätön luulo näissä artikkeleiden kommenteissa esiintyy aika usein: KUMN ILMASSA ON ENEMMIN TUOTHA HIILIÄ NIIN KASVIT KASVAA NOPEEMMIN ELI HYVÄ ON KAIKILLE”, no mutta mitäs jos ne kaikki kasvit on menneet lehmien ruoan tieltä hakkuuseen?

Kasvisruoka

Ratkaisu: älä syö, älä kommentoi, älä moralisoi. Tämä on kaikille; vegaaneille, vegetaristeille, lihansyöjille ja feikki-keliaakikoille. Jos ei maistu niin turbaani kiinni. Jos et syö lihaa, niin turbaani kiinni. Jos syöt lihaa, niin turbaani kiinni. Ketään ei kiinnosta joku täysin perustelematon huutelu oman ruokavalion ylivoimaisuudesta. Jollekkin sopii joku ruokavalio ja toiselle ei. Ole utelias ja ota selvää asioista, kokeile ja tee omat johtopäätökset. Sen jälkeen pidät asian omana tietonasi, ellei joku kysy. Sama myös uskonnossa.

Jos nyt mennään tällä kasvisruoka-teemalla hieman, niin paras tapa levittää sanomaa, jos sitä haluat levittää, on vinkkailla kavereille hyviä reseptejä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*