LIIKUNTASPESIAALI!! TEE NÄMÄ 45 MANÖÖVERIÄ PÄIVITTÄIN JA SAATAT SAADA TULOKSIA

Terveppä terve. Tänään pureudumme jokapäiväiseen uutistulvaan, missä jonkinsortin oman elämänsä asiantuntija listaa 5 pikku kikkaa millä pääsee liikakiloista, selkävaivoista, diabeteksestä ja syövästä eroon, eikä mene kuin 20 minuuttia. Näistä uutisista on tullut niin yleisiä, ja tietenkin niin toinen toistaan toistavia, että kuka niitä enään jaksaa lukea ja jos jaksaa niin mitä niistä pitäisi uskoa. Nurkan takana odottaa huomenna jo seuraava Persoonaton Trainer suu vaahdossa, että pääsee pätemään iltapäivälehteen omat vinkit siitä, kuinka tulla hyvään kuntoon.

Mutta odotus on vihdoin päättynyt, sillä nyt laitetaan viimeisen kuukauden uutisvirran perusteella hommat jiiriin ja katsotaan miten tulemme hyvään kuntoon. Tämän artikkelin luettuasi tiedät muun muassa seuraavat asiat: Kuinka saada koko kroppa kuntoon 20 minuutissa (IS 2017), mitenkä allit lähtee lätkimään ((ne käsivarressa roikkuvat nahat)IL2017), mikä on tämä yksi liike millä saa kaikki lihakset korvia heiluttavia lihaksia myöten kuntoon (IL 2017), 8 liikettä mitkä parantaa jaksamista arjessa (IL 2017), mitkä liikkeet voi “asiantuntijoiden mukaan unohtaa” (IL 2017), 5 liikettä mikä kestää 20 min ja ilmeisesti parantaa sitten taas kuntoa (IL 2017), kuinka lähtee selkäkivut pois (IL 2017), sekä kuinka paljon pitää kävellä että laihtuu (mtv 2017). EXTRA BOONUKSENA OPIT TREENAAMAAN KUIN TÄHDET! Ne semmoiset elokuvatähdet.

Käykäämme ensin artikkelit yksityiskohtaisesti läpi ja sen jälkeen rakentakaamme yhteenveto siitä, mitä meidän pitää tehdä ja kuinka kauan siihen menee. Lopputuloksena pitäisi olla loputtoman paras ruumis, josta voit paksun talvitakkisi alla olla ylpeä. Laitetaan vielä suolaksi kakun päälle se aika mikä näiden treenien suorittamiseen tarvitaan viikossa.

Aloittakaamme ensimmäisenä mainitusta artikkelista mikä liikkuu otsikolla “Koko kroppa kuntoon 20 minuutin treenillä – tätä varten et tarvitse edes välineitä“. Tämä treeni koostuu viidestä eri liikkeestä ja se on Personal Trainerin suunnittelema kokonaisuus. Liikeet ovat 1. Leveä kyykky + sivutaivutus 2. Punnerrus kontallaan 3. Lantion nosto 4. Jalkojen dippaus vuorotellen 5. Selän ojennus + lapaveto. Eli jokaista 4 minuuttia. 2-3 kertaa viikossa tai 3-4, miten nyt sattuu jaksamaan. Tässä artikkelissa ei mainita että kuinka kauan tätä pitää jatkaa vai riittääkö esimerkiksi yhden viikon aikana tehdyt suoritteet siihen että kroppa on kunnossa. Entäpä lähtötaso? Eikai se ole niin tärkeää, kunhan teet määrittelemättömän ajanjakson näitä liikkeitä. Otetaan tuosta tuo 3 kertaa viikossa, niin siihen menee 60min. 

Seuraavana poistatamme höllyvät allit rohmuamalla tietoa artikkelista “Vielä ehdit saada allit kuntoon pikkujoulukautta varten! Katso helppo kotitreeni“. Allit, tuo pikkujoulukauden katalin pikku pirulainen heilumassa pomon poskia vasten kopiokonehuoneessa hyvin ryypätyn illan pimetessä. Ja kukapa muukaan meille näyttää miten tämä on mahdollista kuin 2015 fitness-malli-kilpailun voittaja.

Ensimmäisenä liikkeenä on hauiskääntö 10-15 toistoa. Toisena ojentajapunnerrus käsipainoilla, käytä ojentajia: 10-15 toistoa ja 3-4 sarjaa. Kolmas on dippi ojentajille, eli kädet penkille ja sitten pyllyä alaspäin, 10-15 toistoa, 3-4 sarjaa. Neljäs on vipunosto sivulle, kuminauha etujalan alle ja kädet sivulle, olkapäät jännittyy. Viidentenä pystypunnerrus painoilla, eli seisot ja käsipainot ylös pään päälle. 10-15 toistoa ja 3-4 sarjaa. Näillä liikkeillä saat sitten allit pois. Mutta kuten edellisessäkin, myöskään tässä ei mainittu, että montako kertaa pitää tehdä ja kuinka kauan. Varmaan riippuu paljolti siitä minkä vuoden pikkujoulukaudelle ne allinsa haluaa pois. Veikkaisin että yhteen kaikki liikkeet käsittävään sarjaan menee 15min. Mutta kun ei tiedä että monestiko viikossa pitää tehdä, niin sanotaan vaikka että kolme. Eli 45min viikossa. 

Timmit lihakset ovat seuraava aiheemme artikkelista “Yksi liike takaa timmit lihakset – pari minuuttia riittää“. Ja liikehän on lankutus. Tuloksia luvataan lyhyessä ajassa, vaikka kukapa olisi uskonut että parissa minuutissa saa timmit lihakset. Lankun tavoite on täydellinen asento, eikä niinkään lankutuksen kesto  T: Kestävyysurheiluun erikoistunut henkilö. Tässä artikkelissa poikkeuksellisesti ei kerrota, kuinka kauan sinun tulisi harrastaa tätä lankuttamista että saat nämä timmit lihakset.

Tietenkin ymmärrän, että ihmiset ovat erilaisia, kaikkien tilanne on erilainen, fysiikka on erilainen, ikä vaihtelee ja genetiikka JNE, mutta onhan se nyt helvetti sentään kun otsikoissa luvataan aina tulosta, mutta missään ei kerrota, että mitä se lopulta vaatii. Ja minkä takia joku tekisi ensimmäisessä artikkelissa mainitun 20min treenin neljä kertaa viikossa jos pari minuuttia lankutusta päivässä ajaa saman asian ja hoidat koko viikon hommat 14 minuutissa. Edellämainituista syistä johtuen, se on mahdotonta luvata, että jos teet kolme viikkoa treeniä, niin laihdut tai jotain vastaavaa, mutta suunnan voisi antaa.  Otetaan treenin kestoksi nyt vaikka 14min viikossa. 

8 liikettä seuraavana, pohjana artikkeli “Voimavalmentajan vinkit: näillä 8 liikkeellä parannat jaksamista arjessa“. 1. Ensimmäisenä “kävellään” käsillä jalat suorina punnerrusasentoon, ollaan hetki ja noustaan ylös. 2. Ota kahvakuula, mene parin askeleen päähän seinästä ja sitten taivuttelet lantiota niin että pylly osuu seinään, selkä suorana. 3. Levitä hartiat salipenkille ja sitten nostat lantiota pakaroita hyväksikäyttäen.

Merkillistä kyllä, videolla oli mielestäni vain kolme liikettä. Kolme tai kahdeksan, tarpeeksi lähellä, 2-3 kertaa viikossa mennään. Siinä mielessä tämä on tähän astisista paras artikkeli, että tässä neuvotaan olemaan säännöllisiä ja nämä liikkeet lisäävät voimaa, mikä auttaa jaksamaan arjessa, eli toisin sanoen tässä ei luvata supertiukkaa kroppaa ja äkkilaihtumista 2 minuutin treenillä. Kiitos siitä, mutta mitenkä kahdeksan liikkeen neuvominen muuttuu videolla kolmeksi? Hyvinkin voi olla mahdollista että niitä liikkeitä oli siellä jotenkin enemmän kätkettynä, mutta keskittyminen ei riitä yli minuutin mittaisiin presentaatioihin. Kolme kertaa viikossa, jos otetaan tuo kolme liikettä mukaan, niin olisiko se vartti hyvä aika. Eli 45min viikossa.

Välikevennys eli unohdetaan muutamat liikkeet tässä kohtaan

Artikkeli “Penkkipunnerrus ja 4 muuta turhaa liikettä salilla, jotka asiantuntijoiden mukaan voi unohtaa”.  1. Rannekääntö: Liike suoraan helvetistä SILLÄ ASIANTUNTIJAN MUKAAN LIIKE NÄYTTÄÄ TYPERÄLTÄ ja lisäksi se ei ole edes kovin tehokas. Mikä nyt saatana, ihmetellään kun ihmiset ei kehtaa mennä salille ja sitten joku lehden asiantuntija tyrmää liikkeen pääosin sen takia että se näyttää typerältä.

2. Penkkipunnerrus ei kuulemma anna parhaita mahdollisia avaimia rintalihasten kehittymiseen. Se ei sentään näytä typerältä. Mutta jos penkkipunnerrus on turha niin millä sitä keskinäistä paremmuutta mitataan ? Kuinka monta kananmunaa voi syödä kerralla ?

3. Vipunostot sivuille eli sama liike mitä tekemällä saa allit pois, onkin turha. Anteeksi, menin liian pitkälle, artikkelissa sanotaankin että se ei ole huono, mutta se tehdään väärin. No eiköhän jokainen liike ole turha jos sen tekee väärin ? Mutta asiantuntija neuvoo tekemään mieluummin kyykkyjä joihin on yhdistetty pystypunnerrus käsipainoilla (myös mainittu fitness-malli-kilpailun voittajan toimesta).

4. Vatsalihaslaite on paska jos se on se missä kääntyillään sivuille eli kylkilihasjuttuja tehdään. Jos haluaa timmimpään kuntoon niin pitää muuttaa ruokavaliota – Asiantuntija, 2017.

5. Lähentäjälaite on huono, liikaa toistoja ihmiset tekevät, laittakaa niitä painoja enemmän että on jotain hyötyä tai sit kyykkyi ja mavee vittu.

Keskitytään taas kropan kohentamiseen

Nyt kun on saatu nuo kauheat liikkeet sullottua roskakoppaan, voidaan keskittyä jälleen niihin täydellisiin treeneihin, minkä avulla sinusta tulee veistos viikossa.

On aika jälleen tehotreenin; “5 liikkeen tehotreeni polttaa rasvaa – kestää 20 minuuttia”. Otetaan tämä nopeasti pois alta: 1. Kahvakuulaheilautus 15 toistoa 2. Punnerrus niin monta kertaa kunnes lähtee taju 3. Kun taju palautuu, tee yhden käden käsipainosoutua 15 toistoo kummallakin kädellä 4. Lankku, tuo ajaton klassikko, nyt sitä tehdään niin kauan kuin jaksat, toisin kuin ylemmässä artikkelissa, jossa neuvottiin tekemään mieluummin oikein ja monta kertaa, kuin olemaan väkisin niin pitkään kuin jaksaa. 5. Soutulaitteella ensin lämmöt, sitten intervallia 100m 8 kierrosta ja lopuksi 500-1000 metriä.

Saa kyllä melkonen seppä olla jos vetää noi soudutkin vielä tohon 20 minuutin aikahaarukkaan. Mutta uskokaamme artikkelia mukisematta ja tehän teette sen 20 minuutin sisään tai ei kunto kohene ja kuolette diabetekseen ja hiustenlähtöön ennenkuin täytätte 30. Kysymys kuuluukin että montako kertaa tämä pitää suorittaa viikossa, vai riittääkö tällä kertaa yksi setti. Otetaan se kuitenkin nyt taas kolme kertaa että rasva palaa kunnolla eli 60min viikossa.

Kovat treenit rupeavat olemaan lopussa ja on aika poistaa selkäkivut. Artikkelissa “5 helppoa liikettä, joilla vältät selkäkivut – tai helpotat niitä” kertoo meille tismalleen mitä pitää tehdä.

 • Nosta lantiota, eli mene selällesi ja laita polvet koukkuun jne
 • Uintiliike, eli mahalleen ja sitten vastapuolen raajoja ylös, eli oikea käsi, vasen jalka jne
 • Vatsarutistus, eli vatsalihasliike, mutta ei nousta ylös asti vaan rutistellaan jne
 • TADAA, lankutus, nyt mennään 30-60 sekuntia ja 2 toistoa jne
 • Lapsen asento, miten tuon nyt selittäisi, polvilteen istumaan ja sitten ojentaa käsiä maahan mahdollisimman pitkälle jne

Tämä harjoite tehdään säännöllisesti kahdesti viikossa. Sanoisin että 20min per setti, eli 40min viikossa.

Käykäämme kävelyllä. “Tehokas apu laihdutukseen: Näin paljon sinun pitää kävellä päivittäin jos haluat pudottaa painoa”. Artikkeli alkaa sanoilla “Tiesitkö, että kävelemisestä on sinulle lukuisia hyötyjä?” En tiennyt, kertokaa lisää, mitä hyvää kävelystä muka voisi seurata? Elikkä, kuvio on seuraava, tähän on ympätty kaikkien tuntema kaloriluku, missä 7000 kaloria on noin kilo, ja nyt käytetään esimerkkinä 3500 kalorin eli 0,5kg painonpudotustarvetta viikossa, eli noin 10 000 askelta päivässä.

Siis idea on hyvä. Kyllä, pudotat painoa sen 0,5kg viikossa jos energiansaantisi on tismalleen sama kuin aikaisemminkin, mutta ilmeisesti tässä nyt on pohjana se että sinun tulisi lisätä kävelyä 10 000 askelta per päivä. Itse kävelen noin 8000 – 10 000 askelta päivässä, mikäli SammiSungin puhelimen askelmittaria on uskominen. Mutta jos haluaisin laihtua kävelemällä puoli kiloa viikossa, pitäisi askelmäärän olla 18000-20000 ja se olisi jo aivan sairasta, 15km kävelyä päivässä ei kyllä todellakaan ole vaivan arvoista. Mieluummin otan sen 500 kaloria pois ruoasta kuin lähden töiden jälkeen 7,5 kilometrin kävelylenkille.

Vaikka määrä voi tuntua ensi vilkaisulla todella pitkältä, sitä ei tarvitse kävellä kerralla, vaan jakaa osiin”, no toki sen voi jakaa osiin, mutta kai jokainen ihminen nyt oletuksena kävelee edes muutaman askeleen päivässä, eikä silti laihdu. Kävely ei pienen mietiskelyn perusteella ole tehokas apu laihdutukseen jos vertailupohjana käytetään ihmistä joka kävelee vaikkapa 4000 askelta päivässä. Hyvinvointiin ehkä, yleiseen kuntoon kyllä, mutta laihtuminen on kyllä mielestäni älyttömän vaivalloista jos joudut ottamaan 10k askelta enemmän että saa puoli kiloa viikossa pois. Lisäksi tämä vaatii 7,5km kävelyn, mihin menee nyt vähintään se tunti, joka päivä. Mutta keitäpä me olemme tuomitsemaan, oletetaan että olet vikkelä kävelijä ja sinulla menee ylimääräisen 7,5 kilometrin kävelyyn tunti eli 7 tuntia viikossa.

LOPPULASKENTA, AVAIMET TÄYDELLISEEN KUNTOON

Kuinka monta minuuttia pitää liikkua viikossa ? VASTAUS 684 eli 11h 24min, ilman kävelyä 264min

 • 98 minuuttia päivässä
 • Ilman kävelyä 37min

Mitä hyötyä tästä kaikesta on 

 • 0,5kg pois kävelyn avulla / viikko = 26 kiloa vuodessa
 • Selkäkivut häviää
 • Rasva palaa
 • Jaksaminen arjessa kohenee voimaharjoittelun myötä
 • Saat koko kropan kuntoon
 • Timmit lihakset

Toimituksen valinta

 • Lankutus, tee jollain tyylillä, eroavaisuuksia oli, joko yhteen putkeen, lyhyissä erissä tai sitten pari pidempää jaksoa. Jatkuvasti esillä artikkeleissa, pakko olla hyvä homma
 • Ja kun nuo kaikki yhdistää yhdeksi klöntiksi, niin voidaan yllättäen todeta monipuolisen liikkumisen olevan paras keino tulosten saamiseen
 • Ihan 4 realz älkää lisätkö 10 000 askelta päivittäiseen määrään, vaan kävelkää se 10 000. Ei sillä paino lähde, mutta kyllä se oloa kohentaa.

 

Huipennus vielä edessä, treenaa kuin tähdet!

Oletko koskaan miettinyt miten Ashley Graham harjoittelee”. En. Mutta otetaan nyt selvää kuitenkin, vaikka tämä lista onkin aika puuduttava ja se koostuu satunnaisten ihmisten treeniohjelmista otetuista poiminnoista.

 • Ilmanyrkkeily
 • Burpee
 • Ojentaja-dipit (sopii hyvin porkkana- ja kurkkuviipaleiden kanssa)
 • Hauiskääntö
 • Yhden jalan mave
 • Jalan ojennus konttausasennossa (toimii myös myöhäisen yön räkäkännin päätteeksi)
 • Sumokyykky (ei näitä jaksa edes selittää, katsokaa itse)
 • Pyöräilyrutistus
 • Hei! Tulihan se sieltä, Kendall Jenner harrastaa lankutusta
 • Sivulankku, sama ku ylenpi mutta nostetaan toinen jalka ilmaan

Siitä sitten tekemään perässä. Kertokaa jos tulee tuloksia.

Terveisin Timo (nimi muutettu)

 

 

 

One comment

 1. Taisi kulua jo ohjeita lukiessa se 10 000 askeleen verran aivosoluja. Taida olla tarvetta siis tänään enää kävellä metriäkään. Kiitos siitä ja huomenna luen uudelleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*